Riittävän proteiinin saannin ja kasviproteiinin hyödyt - FuturePeaks

Fördelarna med tillräckligt proteinintag och växtprotein

Varför är protein ett viktigt näringsämne?

Protein är ett av de viktigaste näringsämnena för kroppen, eftersom det underhåller muskelvävnaden, stödjer immunförsvaret och påverkar cellförnyelsen. Om du tränar hårt behöver dina muskler mer protein för tillväxt och återhämtning. Detta gäller inte bara inom styrkesporter utan inom alla sporter. Enligt forskning måste uthållighets- eller ultraidrottare ägna särskild uppmärksamhet åt proteinintaget. Återhämtning från särskilt kraftfulla löpsporter kräver upp till 1,6 g protein per kilo kroppsvikt och dag utöver kolhydrater. Tillräckligt proteinintag kan också främja viktkontroll: protein minskar utsöndringen av hungerhormonet ghrelin och ökar mättnadskänslan. Detta kan hjälpa till att dämpa hunger och stödja viktkontroll utan att förlora muskelmassa (Journal of Nutrition, 2021; Clinical Nutrition, 2020). ( https://urheilijanravitsemus.fi/2023/01/22/ultraurheilijan-ravitsemus-harjoituskauelle/ )

Proteinets roll i viktkontroll

En proteinrik kost bibehåller muskelmassan under viktminskning. Att öka ditt dagliga proteinintag till till exempel 1,2–1,6 gram per kilo kroppsvikt har i studier kopplats till bättre bevarande av muskelmassa, vilket stödjer ämnesomsättningen och kan underlätta viktkontroll på lång sikt (American Journal of Clinical Nutrition, 2021).

Miljöpåverkan av växtbaserat protein

Att producera växtbaserat protein kräver betydligt mindre naturresurser än att producera animaliskt protein. Att odla växtbaserade proteinkällor minskar avsevärt utsläppen av växthusgaser, eftersom produktionen endast producerar en bråkdel av koldioxidutsläppen jämfört med till exempel nötköttsproduktion (Environmental Research Letters, 2019; World in Data, 2021).

Avskogning och förlust av biologisk mångfald är också ett stort problem inom köttproduktion, eftersom stora mängder regnskog rensas för betesmark och jordbruksmark för att mata boskap som höns och grisar. Att välja växtbaserade proteiner minskar mängden mark som behövs för odling, hjälper till att bevara den biologiska mångfalden och minskar jorderosion (Science Advances, 2020).

Växtbaserad kost och djurens rättigheter

Att gynna växtbaserat protein stödjer en etisk kost som inte kräver intensiv djurproduktion. Intensiv produktion orsakar ofta lidande för djuren. Även om vissa förespråkar vilt och ekologiskt kött, uppskattas det att 99 % av allt kött, mjölk och ägg idag produceras på ett intensivt sätt. Vilt är inte heller en hållbar lösning eftersom enligt uppskattningar skulle alla djur dödas på 2 veckor om hela mänskligheten började äta vilt. Fiskodling och fiske orsakar smärta och lidande för fisken. Intensivt fiske innebär också en enorm mängd bifångster och bottentrålning orsakar till exempel enorma skador. Genom att minska efterfrågan på animaliska produkter stödjer en växtbaserad kost också djurens välfärd. Detta etiska perspektiv är viktigt för många och en allt viktigare faktor när man gör matrelaterade val (Djurskydd, 2022).

Proteintillskott och godsaker

Om du har utmaningar med att sätta ihop en kost rik på tillräckligt med protein, rekommenderas att använda olika proteintillskott. Det är känt att absorptionen av växtprotein från mat är något svagare än animaliskt protein. Proteinabsorptionen kan dock påverkas av bearbetning, och i pulverform har det visat sig främja muskeltillväxten lika väl som vassle. Och utan magproblemen orsakade av vassle.

Vi har ett omfattande och växande utbud av 100% växtbaserade proteinprodukter eller produkter med tillsatt protein. När du är sugen på en söt goding är det bättre att sträcka sig efter något som en Nutri+ Vhey proteinbar eller Planet Amino energikakor än något som godis. Det finns så många traditionella proteinpulver att blanda med vatten eller en växtbaserad dryck att de behöver ett eget blogginlägg senare.

Vilket är det bästa proteintillskottet?

Det är så många faktorer som påverkar detta att jag inte kan ge ett enkelt svar. Även om en produkt i teorin skulle kunna vara optimal, t.ex. Olika smakpreferenser eller känslighet kan bli ett hinder för att använda produkten. Växtproteiner är dock generellt magvänliga och passar även personer med mjölkallergier. Dessutom innehåller urvalet sojafritt, glutenfritt, osötat och smaklöst protein. Urvalet är enligt vår mening det bästa i Finland för den som söker veganskt protein. Vi kan också säga att baserat på vår egen år av smakerfarenhet kan det bästa veganska proteinet hittas i vårt urval. Detta bekräftas naturligtvis också av recensionerna, som bara är 5⭐️ för många av våra produkter.

Våra mest populära proteinpulver är:

  • Nutri+ 3K protein med soja, ärtor och solrosfrön som proteinkällor
  • Nutri+ Vheypresso protein iskaffe är en sojabaserad godbit smaksatt med snabbkaffe
  • Nutri+ HIGH5 protein är ett protein sötat med stevia från ärter, pumpafrön, bovete, ris och hampa.
  • Nutri+ 6K protein, som namnet antyder, innehåller 6 proteinkällor. Soja, vete, ris, ärtor, solrosfrö och mandel
  • Phenomenal Protein är en lysande produkt i sin enkelhet. Ren sojaproteinkälla och högsta proteinhalt

På återhämtningsdryckssidan kan du hitta den otroligt starka Tailwind Nutrition Recovery innehållande risprotein, samt den läskliknande Nutri+ V-loader gjord av klart ärtprotein, som också innehåller en lång rad vitaminer. Dessutom, färska Nutri+ BCAA och EAA drickspulver om du behöver extra protein/aminosyror men traditionella pulver räcker inte. Alla återhämtningsdrycker, EAA- och BCAA-drycker blandas enkelt utan shaker. Multifunktionella produkter att ta med sig på resan.


Slutsatser

Protein är viktigt för hälsa och viktkontroll. Växtbaserade proteiner är också miljövänliga, etiska och stödjer biologisk mångfald. Att välja växtbaserade proteiner är ett hållbart val som kan stödja både personligt och planetärt välbefinnande.

Användbar information om fördelarna med och miljöpåverkan av växtbaserade proteiner finns också i finskspråkiga källor. Till exempel, Vegan Association och Vegan Challenge tillhandahåller omfattande information om växtproteinkällor, och betonar betydelsen av baljväxter, fullkorn och nötter för att bygga en mångsidig kost. Dessa källor understryker att växtbaserade proteiner lätt tillgodoser dagliga proteinbehov när de kombineras på rätt sätt, och hjälper till att minska miljöavtrycket avsevärt jämfört med animaliska proteiner. Sojaprodukter, som tofu och tempeh, är särskilt bra källor till veganskt protein, som dessutom innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen inte kan producera själv.

Databasen Duodecim innehåller även vetenskapliga översikter som stödjer de hälsofrämjande effekterna av en vegetarisk kost, så länge näringsintaget är noggrant planerat. När den är rätt sammansatt kan en vegetarisk kost ge alla nödvändiga proteiner och andra näringsämnen utan tillskott, vilket gör den till ett utmärkt alternativ även ur ett hälsoperspektiv.

När det gäller miljöpåverkan framhåller Vegan Union och WWF att främjande av växtbaserad näring minskar avskogning och markanvändning, eftersom produktion av växtproteiner kräver mindre mark och vatten jämfört med animaliska produkter. Den odlade arealen kan därmed minskas, vilket stödjer den biologiska mångfalden och bidrar till att mildra klimatförändringarna. Att gynna växtbaserade proteiner stödjer också djurens rättigheter eftersom det minskar behovet av industriell animalieproduktion.

Du kan utforska dessa informationskällor mer i detalj på följande sidor:

Källor:
1. Journal of Nutrition. (2021). "Proteinintag och viktkontroll: kliniska och metaboliska insikter."
2. Klinisk nutrition. (2020). "Rollen av kostprotein i underhåll av muskelmassa under viktminskning."
3. American Journal of Clinical Nutrition. (2021). "Dos-respons effekter av dietprotein på muskelretention och kroppsvikt."
4. Miljöforskningsbrev. (2019). "Miljökonsekvensbedömning av växtbaserat kontra animaliskt protein."
5. Värld i data. (2021). "Miljöpåverkan av olika proteinkällor."
6. Vetenskapens framsteg. (2020). "Avskogning och förlust av biologisk mångfald kopplat till köttproduktion."
7. Djurskydd. (2022). "De etiska konsekvenserna av växtbaserade kostmönster."


Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.